2. Från Delhi – insikter om journalistisk återhållsamhet

Han bevakar pengarna i Indiens huvudstad. Nu slipper han tillbringa fyra timmar om dagen på resande fot. I en mångmiljonstad i karantän har Twesh Mishra insett betydelsen av journalister med uppkavlade ärmar.

Han berättar att han börjat röra sig runt om i lägenheten, promenera fram och tillbaka för att hålla igång.

Vanligtvis tar det en dryg timme för den trettioåriga ekonomijournalisten att ta sig till jobbet i staden som huserar 20 miljoner invånare. Dessutom tillkommer de dagliga turerna till departementen. Han tillbringar mycket tid i trafiken.

Men nu lyser transportsträckorna med sin frånvaro. Det räcker att kliva upp ur sängen så är han på jobbet. Karantänsituationen har på ett sätt gjort livet som reporter lite mer bekvämt. Twesh Mishra får tillbringa mer tid med sin familj.

Det är den 5 maj. Det börjar snart skymma i Indiens huvudstad. Han står på sin balkong i orten Noida, utanför Delhi, i lägenheten han delar med sin pappa och sin fru. Bakom honom pekar breda höghus upp mot skyn. Det lyser i husens fönster.

– Jag tror det här är det nya normala för några månader i alla fall, så det är bättre att hitta ett sätt att hantera det. Det hjälper inte att oroa sig, säger han.

Han arbetar som journalist på en av Indiens största ekonomitidningar, engelskspråkiga dagstidningen The Hindu Business Line. Där bevakar han bland annat kolindustrin, energifrågor och infrastruktur. Hans arbete går till stor del ut på att träffa och prata med politiker, tjänstemän och företagare. Men coronavirusets spridning har gjort att möten med makthavare och entreprenörer i stor utsträckning förflyttats till telefonlinjer.

Effektivt när det gäller raka jobb och enklare intervjuer med personer som journalisten redan har en relation till. Men vid känsligare frågor och nyheter som kräver mer granskning kan ett distanserat telefonsamtal innebära en begränsning.

– Folk är inte bekväma att dela med sig av samma mängd information via telefon, som de skulle ha gjort om vi träffade dem personligen.

Och det är en utmaning journalister måste hantera. Kanske gynnar det personer som honom själv, som redan har en etablerad relation till många av de byråkrater och makthavare han behöver intervjua. Men för nya kontakter, kan det utgöra ett hinder att inte kunna ses öga mot öga. Med det sagt tycker Twesh Mishra inte att den goda journalistiken är i fara.

– Rapporteringen har inte stoppats. Det bara det att mekanismen för informationsinsamling har genomgått en förändring.

”REGERINGEN KANSKE INTE ALLTID HAR RÄTT. DETTA ÄR NÅGOT SOM DE FLESTA JOURNALISTER INSER”

TWESH MISHRA

Beslutet om att plötsligt införa lockdown i ett land med 1,3 miljarder människor fick stora konsekvenser för människor i fattigdom som livnär sig på arbete i Indiens storstäder. Det var den 24 mars klockan åtta på kvällen som landets premiärminister lät meddela att det fyra timmar senare skulle råda strikt utegångsförbud.

Miljontals fattiga arbetare runt om i landet förlorade sina inkomster över en natt, och blev strandade i städerna när de inte kunde inte ta sig till sina hemorter på grund utav inställda transporter. I indiska medier visade filmer hur migrantarbetare som samlats möttes av slag från poliser som beväpnade med käppar försökte skingra folkmassan.

Om du tittar tillbaka på den här perioden, vilket jobb har berört dig mest känslomässigt, inspirerat dig eller gjort dig arg?

– Jag tror inte att det har gjort mig arg. I Indien finns det många saker som händer under året. Att vara arg är inte ett alternativ som vi har.

Men det finns ett jobb som engagerat honom de senaste dagarna. Och det handlar om elpriser. Många företag i Delhi, som legat nedstängda, har behövt betala för el som de inte använder. Orsaken är att fakturan baserats på föregående års konsumtion under samma period.

– Föreställ dig att din verksamhet är stängd, och du måste betala dina anställda, men istället för att ge dig något stöd, har distributionsföretagen, som regleras av delstatens regering, gett dig en extra faktura, för en tjänst du inte har utnyttjat. Och el är väldigt dyrt i Indien, särskilt för kommersiella kontakter.

Dagen efter videosamtalet och tre dagar efter att Twesh Mishras artikel om de höga elfakturorna publicerats, skickar han en länk till en ny artikel. Delstaten har beslutat sig för att lyssna till kritiken och ska se över regelverket.

Pandemin har fått Twesh Mishra att inse vikten av någon slags journalistisk återhållsamhet. Informationsspridningen är total, och att publicera felaktiga uppgifter kan få förödande konsekvenser. Journalister måste vara säkra på sin sak och inte publicera osäker information. Det skadar alla journalister, säger han. De måste återuppbygga förtroendet.

– Regeringen kanske inte alltid har rätt. Detta är något som de flesta journalister inser. Men det är vårt jobb att se till att rätt information når folket. Det inser jag varje dag i den här situationen. Hur mycket journalister måste kavla upp ärmarna och vara redo, säger Twesh Mishra.


Carolina Svalbacke
carolinasvalbacke@gmail.com